Wednesday, November 14, 2012

Naluri abang

Hari Sabtu yang lalu, selesai saja solat Subuh saya terus bersiap. Mengenakan jeans dan kemeja-t serta menyisir rambut dengan kemas. Adik saya juga bersiap nak ke tempat kerja. Sesudah itu, saya duduk di atas lantai bilik sambil bersandar di tepi katil. Saya terfikir sejenak..entah kenapa saya bersiap seawal itu walaupun tak merancang nak ke mana pun. Ah, nanti mungkin akan dapat idea hendak ke mana. Saya mula membelek handphone, menekan itu dan ini. Saya tak sedar bila adik bertolak ke tempat kerja, yang saya sedar ada bau masakan dari dapur. Namun bau masakan tidak cukup untuk menghentikan perkenalan saya dengan handphone yang baru dibeli, leka jadinya.

Beberapa minit kemudian, kami sekeluarga dikejutkan dengan kepulangan adik ke rumah. Dia dihantar oleh seorang auntie Cina menaiki kereta. MasyaAllah, dia kemalangan jalan raya. Tangan dan kakinya luka, begitu juga di bahagian dagu. Baju dan seluar terkoyak di beberapa tempat. "Saya mau masuk simpang, lupa bagi signal" terketar-ketar auntie tu menceritakan bagaimana kejadian berlaku. Kalau disergah sikit barangkali pengsan dia di situ.

Saya terus mencapai helmet dan mengikut auntie tu menaiki kereta. Dia membawa saya ke tempat di mana motor adik saya ditinggalkan. Adik saya pula dibawa ke klinik oleh adik yang seorang lagi.

Nak dipendekkan cerita, auntie tu telah menghulurkan RM50 untuk kos rawatan dan RM250 untuk kos baikpulih motor. Yang pastinya, hari Sabtu itu saya sibuk.

6 comments:

Sky0ne said...

semoga adik cepat sembuh. Kadang2 kita dah beringat, tapi orang lain pulak buat angkara

♥ wawawawa ♥ said...

oo nie yg awk tweet tu kan.. smoga adk cpt sembuh =)

♥ Nana BamBam ♥ said...

innalillah , Allah, harap2 adik bingka selamat dan sihat hendaknye

Lan Bingka said...

SkyOne: Terima kasih! Dia masih MC..

Lan Bingka said...

wawawawa: Haah.. terima kasih.. :)

Lan Bingka said...

Nana: Ameen.. dah semakin kering luka2 tu