Tuesday, February 24, 2015

Kasut paling sesuai untuk menunggang motosikal

Sebelum saya memulakan cerita, saya ada 1 soalan: Motorsikal atau motosikal?
Jawapannya 'motosikal' ye anak-anak..(sumber: DBP)

Ramai orang menunggang motosikal untuk pergi ke tempat kerja, termasuklah saya. Ini kerana menunggang motosikal lebih menjimatkan duit dan masa. Tak perlu membayar duit tol, kos minyak yang lebih murah dan tak terperangkap dalam kesesakan trafik. Cuma kalau hujan tu memang basah la ye..hehe. Jadi untuk mengelakkan basah, kita perlu bersedia dengan baju hujan. Tak perlu nak buang masa duduk berteduh bawah jambatan apabila hujan, tambahan pula duduk di bawah jambatan ni pun bahaya sebab kadang kala pemandu kenderaan yang lain tak perasan kehadiran kita di situ. Cuma kalau hujan terlalu lebat sampai tak nampak jalan tu kena la berteduh juga sekejap.

Faktor cuaca yang tidak menentu semasa pergi dan balik dari kerja menyebabkan ramai penunggang motosikal meninggalkan kasut kerja di pejabat dan hanya memakai selipar semasa menunggang. Kalau pakai kasut kerja nanti basah pulak. Ini sebenarnya tindakan yang tidak selamat terutama kalau jarak dari rumah ke tempat kerja agak jauh. Semasa hujan, selipar akan menjadi licin dan ada kemungkinan boleh tergelincir dan tertanggal dari kaki. Jika berlaku kemalangan pula, kaki akan cedera kerana tiada perlindungan.

Tak salah kalau anda meninggalkan kasut kerja di pejabat, tapi anda harus memakai kasut lain untuk menunggang motosikal. Ini penting untuk keselamatan. Antara kasut yang sesuai dipakai ialah kasut sukan air atau apa-apa kasut yang ada lubang udara atau lubang air. Jadi kalau basah tu cepat sikit ia kering. Anda boleh cari di enjin carian atau kedai online dengan kata kunci: water sport shoes, mesh shoes, breathable shoes atau aqua shoes. Kalau nak murah lagi, boleh cari kasut getah yang ada lubang2 di hypermarket dan pasar malam.


Bagi yang memakai selipar semasa menunggang motosikal tu cuba ubah gaya supaya lebih selamat. Jangan pakai selipar.No comments: