Monday, October 10, 2016

Kembali dari persaraan bola sepak

Aku rasa kali terakhir aku bermain bola sepak secara konsisten ialah 10-15 tahun lepas, semasa aku masih belajar. Selepas itu aku hanya aktif bermain futsal sampai la aku berkahwin 2 tahun lepas. Selepas berkahwin, aku mula aktif berlari jarak jauh pula. Boleh dikatakan aku sudah 'gantung but'. Dah malas la aku nak menyepak-nyepak bola ni. Sebab pertama ialah aku dah ada anak kecil, dan sebab yang kedua ialah kos. Kalau semua sukan aku nak aktif, banyak la kos yang perlu dikeluarkan, sementelah aku bukannya orang kaya. Nak masuk larian, nak main futsal, nak sewa padang bola + pengadil..semua nak kena bayar beb.

Kira-kira 2 bulan lepas, tiba-tiba kawan-kawan sekolah menengah 1 batch dengan aku membentuk pasukan bola sepak dan mula mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan lain. Sebenarnya setiap tahun sekolah aku ada menganjurkan perlawanan bola sepak untuk bekas pelajar. Batch aku pun ada la hantar satu team. Dengan tak berlatihnya tiba-tiba nak main pertandingan. Memang bungkus awal la. Mungkin bertitik tolak dari situ la timbul idea mereka ni nak buat pasukan bola sepak. Sekurang-kurangnya kami dah biasa bermain bersama sebelum menyertai pertandingan seterusnya. Jadi sekarang ni, boleh dikatakan 2 minggu sekali ada friendly match. Aku yang pada mulanya malas nak join akhirnya join juga setelah beberapa kali diajak. Tak sampai hati pula nak kecewakan kawan-kawan yang beria buat logo, buat jersi pasukan home dan away, cari penaja, cari lawan, tempah padang, taja makanan, taja minuman, buat whatsapp group dan macam2 lagi. Buat masa ini kami hanya bermain di padang sekolah kami, belum bermain di tempat lain lagi. 

Jadi begitulah ceritanya sekarang. Pada usia pertengahan 30-an tak sangka aku akan aktif bermain bola sepak semula. Kebetulan but bola pun masih ada sepasang, padang sekolah pun dekat dengan rumah. Bagus juga aku aktif berlari sejak 2-3 tahun lepas, banyak membantu stamina aku di padang. Cuma skil dan teknik la dah tumpul. Perlukan lebih masa perlawanan.

No comments: