Monday, September 5, 2016

Keinginan menjadi ibu bapa atlet

Malaysia menamatkan cabaran di Sukan Olimpik Rio 2016 dengan pungutan 4 pingat perak dan 1 pingat gangsa, pencapaian terbaik Malaysia setakat ini walaupun masih belum berjaya membawa pulang pingat emas sejak mula menyertainya pada 1956. Sepanjang Sukan Olimpik ni berlangsung, aku memang seronok mengikuti perkembangan sukan-sukan yang dipertandingkan terutama sukan yang melibatkan atlet Malaysia, di samping olahraga yang sudah tentu menjadi sukan tumpuan.

Semasa menonton aksi, semangat, serta keazaman para atlet negara bertanding, aku yakin ramai ibu bapa muda yang teringin juga anak-anak kecil mereka menjadi seorang atlet bertaraf dunia yang dihormati dan menjadi kebanggaan rakyat Malaysia suatu hari nanti. Keinginan itu turut terlintas di fikiran aku. Mulalah aku berfikir dan mencongak acara sukan mana yang bagus untuk Amir ceburi. Bayangkan la kalau anak kita jadi pemain badminton hebat seperti Dato' Lee Chong Wei misalnya, fuhh bangga beb!

Tapi nak melahirkan atlet bertaraf dunia ni bukan senang. Banyak pengorbanan yang perlu kita lakukan sebagai ibu bapa. Dan anak tu sendiri kena betul-betul minat dan sanggup korbankan zaman bersuka ria di usia remaja. Lihat saja apa yang Allahyarham Haji Sidek lakukan terhadap anak-anaknya. Mungkin perasaan nak tengok anak jadi atlet ni muncul sebab sedang bersemangat tengok sukan. Nanti di masa yang lain, berubah pula fikiran tu..hehe 

Apapun, syabas diucapkan kepada semua atlet Malaysia!
Majulah sukan untuk negara!

No comments: