Tuesday, July 5, 2016

Debar Syaaban

Pada satu petang di bulan Syaaban yang lalu, aku menunggang motor balik dari kerja dengan meredah hujan dan ribut petir. Baju hujan memang sentiasa aku siap sediakan. Cahaya kilat sangat terang silih berganti dan bunyi petir sangat kuat bertalu-talu umpama petir menyambar di sebelah telinga je. Berdebar betul masa tu, terasa petir tu dah terlalu hampir dan bila-bila masa saja aku boleh disambar. Trafik semua dah tak bergerak. Kebanyakan penunggang motor yang lain pula dah berteduh di bawah jambatan/flyover.

Macam-macam ayat la aku baca supaya selamat. Tapi satu doa aku yang paling utama masa tu ialah semoga Allah beri aku kesempatan bertemu dengan Ramadan yang bakal tiba beberapa hari saja lagi. Itu je harapan aku.

Beberapa ketika kemudian aku terpaksa berhenti juga di bawah flyover bersama geng2 motor yang lain sebab hujan semakin lebat dan angin sangat kuat sampai rasa susah motor nak bergerak ke depan, terhuyung hayang dibuatnya. Jalan pun dah tak nampak sangat.

Sekejap rasanya masa berlalu, hari ini sudah hari terakhir di bulan Ramadan 1437H. Aku bersyukur kepada Allah kerana memberi kesempatan kepadaku untuk bertemu penghulu segala bulan ini. Alhamdulillah.

No comments: