Monday, March 7, 2016

Berlari

Assalamualaikum..

Sedar tak sedar, sudah setahun rupanya saya menceburkan diri dalam bidang larian. Semasa di sekolah tidak minat pula saya masuk aktiviti lari-lari ni. Saya lebih suka bermain bola sepak dan sepak takraw. Tapi latihan kadet infantri setiap minggu kena berlari keliling sekolah juga sambil menyanyi lagu-lagu kadet. Kalau ada acara dalam masa terdekat, bertambah teruk latihannya, kena berlari sambil menggalas M16. Biasa la tu, acara kawalan hormat atau perbarisannya sekejap saja, tapi persiapan dan latihan punya la berminggu-minggu. Mungkin disebabkan itu saya dah malas nak lari yang lain lagi..haha.

Berbalik kepada aktiviti sukan baru saya iaitu larian. Larian pertama saya ialah pada bulan Februari 2015 iaitu Kuala Lumpur City Day Run 2015. Sebenarnya pada tahun 2014 ada juga saya masuk satu larian iaitu Orange Run. Faizul yang ajak dan saya pun saja ikut sebab percuma. Tapi pada tahun 2015 la saya mula aktif berlari, daftar masuk larian sana sini. Boleh dikatakan setiap hujung minggu saya akan berjoging sekurang-kurangnya 5 km sebagai senaman. Pada hari bekerja susah sikit la nak berjoging sebab sampai rumah pun dah lewat petang.

Tiba-tiba 'larian' ni dah jadi aktiviti senaman utama pula untuk saya. Mungkin sebab ada geng, dan dimeriahkan pula dengan kumpulan Whatsapp. Kalau seorang diri nak masuk larian sana sini memang tak la. Sebelum kahwin dulu saya sangat aktif bermain futsal dan sesekali mendaki. Tapi sejak dah kahwin saya mula kurang bermain futsal. Sekarang tukar kepada berlari, dan ianya menyeronokkan juga. 

Untuk tahun 2015, purata dalam sebulan saya masuk 1 larian. Tolak bulan puasa dan bulan raya..hehe. Jadi tak banyak sangat la pingat. Selalunya saya masuk kategori jarak 10km, 12km atau 15km, tengok yang mana ada. 21 km (half marathon) tak pernah lagi. Setakat ni memang saya seronok la berlari. Hari Ahad lepas saya telah berlari di Kuala Lumpur City Day Run 2016 (12km), larian kedua saya untuk tahun 2016. Untuk bulan Mac dan April pun saya dah mendaftar untuk larian. Cukup la tu sebulan masuk satu larian.


No comments: