Friday, October 18, 2013

Sarapan pagi Bukit Saga

Pagi Ahad itu Faizul datang ke rumahku seperti yang dijanjikan. Aku masuk ke dalam keretanya dan kami menuju ke kedai untuk bersarapan. Sebenarnya Faizul yang nak bersarapan. Aku dah pekena lempeng di rumah, jadi aku hanya minum saja. 

Di samping berbual dan melihat Faizul makan, aku memandang juga sekeliling melihat pelanggan-pelanggan lain yang ada dan mata aku ternampak 2 orang wanita sedang makan di sebuah meja di penjuru kedai. Seorang daripadanya memakai pakaian sukan..berseluar track dan berkasut sukan serta memakai bandana di kepala. "Tengok, kakak tu pun nak pergi hiking macam kita" tuturku kepada Faizul sambil menunjuk dengan pandangan mata. Selepas melihat ke mana arah mataku memandang, Faizul menoleh ke kiri dan terpaksa memusingkan badannya ke belakang sedikit untuk melihat. "Kakak?" soal Faizul. "Habis tu apa? Abang?" balasku separa tegas. "Bukan lelaki ke tu?" katanya. "Bukanlah, perempuan tu" kataku membetulkan tanggapannya. Dia sambung makan semula.

Beberapa ketika kemudian, 2 orang wanita tadi bangun dan beredar dari kedai. Masa tu baru aku nampak dengan jelas, orang yang aku kata perempuan tadi tu lelaki rupanya. Ish, dari belakang nampak macam perempuan la sebab rambutnya panjang hampir sampai ke bahu. Aku yang berjiwa tenang ketika itu tidak memberitahu Faizul perkara sebenar. ;)

Usai bersarapan, kami menuju ke 7-Eleven di seberang jalan dan membeli sedikit bekalan makanan dan minuman untuk mendaki. Selepas itu kami menuju ke kereta. Masuk saja ke dalam kereta, aku mendapat panggilan telefon dari sepupuku. "Ye ke? Innalilahi wainna ilaihirojiun..." itu yang keluar dari mulutku, lantas wajah nenek yang berusia 80-an terbayang di fikiran.
...

Sampai sahaja di depan rumah, aku meminta maaf kepada Faizul kerana terpaksa membatalkan aktiviti mendaki Bukit Saga buat kali pertama pada pagi 29 September itu. Aku perlu bersiap dan pulang ke kampung untuk menatap nenek buat kali terakhir.

6 comments:

Ann Ishak said...

al Fatihah buat roh nenek dan salam takziah

+qasih nadira+ said...

salam takziah bingka~

zi wahid said...

saya suka cara penulisan ini..haha.. -Aku yang berjiwa tenang ketika itu tidak memberitahu Faizul perkara sebenar. ;)

Lan Bingka said...

Ann Ishak: Terima kasih..

Lan Bingka said...

qasih nadira: Terima kasih..

Lan Bingka said...

zi wahid: hehe..thanks