Tuesday, January 17, 2012

Sekali sekala rajin

Saya suka la bila saya jadi rajin tiba-tiba. Kalau setiap hari rajin, jadi biasa je. Tapi bila sekali sekala rajin, jadi best pulak. Mood pun baik, fikiran pun positif. Oh, bagusnya. Ini bukan cerita pasal kerja la, ini cerita selain dari waktu kerja, waktu di rumah.

Balik rumah sewa semalam, minum secawan nescafe. Lepas tu ambil penyapu, sapu lantai bilik dan ruang tamu. Lepas tu mop lantai pulak. Wah, tiba-tiba jadi bibik yang rajin.

Balik dari Bangsar petang kelmarin...sebelum mandi, buka jaring dan bilah kipas meja, terus cuci. Tiba-tiba tergerak nak cuci pasal habuk dah tebal.

Minggu lepas, balik dari mana entah... parking motor depan rumah, terus cuci. Wah, dah 3 minggu tak basuh  (maksud saya 3 bulan...uhuk)

Selalunya benda rajin ni jadi kalau duduk sorang-sorang kat rumah.

Hari tu kena jaga anak buah sorang-sorang kat rumah, tiba-tiba jadi rajin lipat baju. Budak kecik tu pun sibuk la nak mengacau, saja dia berdiri atas baju yang sedang kita lipat. Tak hormat Pak Long ye budak kecik!  ;p Padahal sebelum tu dia sibuk dengan mainan dia. Tapi saya memang lemah la lipat baju perempuan, macam-macam bentuk, tak empat segi macam t-shirt. Kalau kain batik senang la. Baju-baju yang susah mau lipat tu kita skip je.. ;)

Saya punya almari baju dah bersepah tu. Baju berlipat yang bersusun tinggi tu dah macam nak runtuh gayanya. Tunggu jugak bila rajin ni nak datang. Tak datang-datang lagi.

Kadang-kadang sebelum emak keluar ke mana-mana, emak pesan suruh sidai baju. Kalau emak balik, kain baju masih dalam mesin basuh, memang tak manis la kan. Jadi kena la sidai. Kalau ada gadis-gadis yang nampak, harap diorang jangan la kagum sangat. Itu rajin terpaksa..huhu

14 comments:

eL said...

Errrrr....boleh sambung rajin tu kat rumah saya pulak? :-)

+qasih nadira+ said...

wah~bagusnye~bukan senang nak tgk laki rajin nie~keep it up!

Lan Bingka said...

eL: mesti nak suruh kemas barang jahitan nih..

Lan Bingka said...

qasih nadira: ikut mood gak..;)

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

pak long...ooo pak long...untungnya pak long ni rajen :D kat sini pon banyak kain nih belum lipat..wink2!

Lan Bingka said...

syafawani: kadang2 je pak long rajin..hehe

Pok Amai-Amai said...

Bingka labukah?

Hiks!

IeDa said...

hehe.. rajin terpaksa pun apa salahnya.. jalan jugak kerja2 tu dr xbuat lgsg kn?

Lan Bingka said...

Pok Amai-Amai: ikut la yg mana suka..;p

Lan Bingka said...

IeDa: betul tu..hehe

~Nana BamBam~ said...

memang best kalau ade kerajinan nie..tapi bila dah rajin sangat..satu keje pon tak tau nak buat apa..sebab semua dah kemas..huhu

Lan Bingka said...

Nana BamBam: bestnya kalau sampai macam tu..hehe

Nesa Wazir said...

mood rajin jarang dapat..skali rajin trus buat bersungguh sungguh utk tgu mood rajin sterusnye :P

Lan Bingka said...

Nesa Wazir: betul2, lepas tu tak tau bila lagi nak rajin..haha