Saturday, April 16, 2011

But you eat all

"After 3 days here, you have eaten different type of Malaysian food." "Today I want to bring you to eat Japanese food" kata pegawai saya kepada pelawat dari Jepun. "Alamak, macam mana ni?" getus hati saya. Orang Jepun itu nampaknya senang dengan apa yang didengarnya. Kereta Ford Everest terus meluncur menuju ke sebuah kompleks membeli-belah. Sampai ke tempat yang dituju, kami bertiga turun dan pemandu berlalu pergi. "There is a Sushi King restaurant here" kata pegawai saya. "Oh my god.." hati saya gelisah. Takkan nak cakap tak nak makan, kena la jaga hati tetamu. Di dalam restoran, orang Jepun tu telah memilih set menu yang sama untuk kami bertiga. Saya cuma senyum, bagi nampak macam riang.

Orang Jepun: "You use the chopstick very well."
Saya: "Owh, thank you. I just try."
Lepas kena puji tergelincir pulak sushi dari chopstick. Ceh..

***

"Actually this is my first time eating sushi"
Orang Jepun dan pegawai: "Haa..really?" (apa yang pelik sangat, aku bukan orang Jepun)
Orang Jepun: "But you eat all."
Saya: "Hee.."

20 comments:

naz said...

haha mula mula gua guna chopstick pun macam kepit batu genggam kuat nya hahaha

~cik shanashaida~ said...

hohoho..cam comel je situation tu.. ^_^

Lan Bingka said...

naz: haha.. mula-mula dulu nak gerakkan chopstick tu pun tak reti, kaku je..;p

Lan Bingka said...

shana: hehe.. tang mana tu?

~cik shanashaida~ said...

tang shushi jatuh ah.. heee

Lan Bingka said...

shana: pastu terkial-kial nak amik balik sushi tu..(demm) hahaha..

~cik shanashaida~ said...

hahaha..sambil2 kontrol macho

cikmegipama said...

uisyy..makan gn owg jepun tuh.

Lan Bingka said...

cikmegipama: kadang2 je tu..;)

burnkelana said...

hahaha.. lawak plak cite nie.. keh..keh..keh..

Lan Bingka said...

burnkelana: dulu saya dah set dalam kepala memang tak nak makan sushi, kali ni tak boleh mengelak..huhu

Munirah said...

"but you eat all"...hahahah! XD

Lan Bingka said...

Munirah: tu yg diorang terkejut kot, nampak macam dah biasa makan..:)

yonna said...

yonna still fail guna chopstick T______T sedih! jari gemok kot hahaha

Lan Bingka said...

yonna: haha.. takpe la, bukan feel sangat pun makan guna chopstick..

Miecyber said...

I love sushi too hehehehe

Tips Elakkan Mabuk Darat

Ann said...

xyah guna chopstick..guna tangan jer. hehe

Lan Bingka said...

kalau takde orang jepun tu dah guna tangan dah..;p

+qAsiH naDiRa+ said...

hahahaha~sedap ek sampai telan semua???
n__n

Lan Bingka said...

qasih: mungkin sebab lapar kot..haha