Tuesday, May 4, 2010

Nak minta tolong tu boleh...

Sedang tidur dengan nyenyak. Tiba-tiba telinga menangkap bunyi handphone. Biasanya memang begitu, setiap pagi dikejutkan oleh bunyi penggera dari handphone. Di dalam kegelapan, handphone yang bercahaya dicapai. Jari pantas ingin menekan 'turn off' (ikut mood, kadang-kadang tekan snooze dan sambung tidur semula). Belum sempat nak tekan butang pilihan, terpandang nama seorang kawan pada skrin. Haa? (patutlah lain bunyinya, bukan bunyi alarm)

Budak mamai: Helo..
Budak selamba: Helo Lan, tidur ke? 
Budak mamai: Ye la, habis tu..
Budak selamba: Eh, Lan...tolong aku boleh?
Budak mamai: Apa dia?
Budak selamba: Aku kat Puduraya ni. Amik aku sat..
Budak mamai: Haaaa? Hang nak pi mana?
Budak selamba: Aku nak pi interview
Budak mamai: Ye ke. Adoi...tunggulah kejap.
Budak selamba: Ok, cepat sikit tau.
Budak mamai. Tunggu je la...#*$?@

Bila perbualan tamat, saya tengok betul-betul pada skrin handphone. Pehh...pukul 5 pagi! Gile la. Selamba je kau telefon aku, buat macam pukul 5 petang. Dan kau buat macam rumah aku ni jaraknya 1 km je dari Puduraya tu. Apa salahnya kau bagitahu awal-awal nak datang. Kalau bukan 2-3 hari awal pun, sekurang-kurangnya sebelum kau bertolak tu pun takpe. Takde la terkejut beruk aku pagi-pagi buta macam ni.

Lalu pada pagi yang gelap itu, di sebuah restoran 24 jam, seorang pemuda tiba-tiba bernafsu untuk membebel. Cara yang menarik untuk bertanya khabar. Yang seorang lagi tersengih-sengih, kadang-kadang tergelak. Dia tahu marah pemuda tu tak ke mana. Cis..kau memang selamba.

Pada hari itu saya diminta menghantarnya ke tempat temuduga dan menunggu di situ hingga selesai. Oh ya, hari itu hari bekerja tapi kebetulan saya off-day. (satu lagi sebab untuk membebel..."tengok, nasib baik aku off-day, kalau tak...bla bla bla bla...kebaboo")

Bingka: Nak minta tolong ada caranya.

29 comments:

iyllienaz said...

haha..xpe..dia tau lan xkan menolak..sbb tu dia selamba je..

~LoVE PiNk~ said...

hehehehe nk mtk tlg atr g interview rabu ni leh?
kt pj jer..
agagagga

Liyka said...

hahaah, memang selamba punye membe hahaha. takpe,lan kawan yang baik..

BalqisShafiqa said...

sesuka hatinya saja panggil orang pagi-pagi.
sebelah rumah ke apa Puduraya tu! :P

Kujie said...

dia kenal kawan dia jenis macam mana...sebab tu berani call pagi2 buta tu

Lan Bingka said...

iyllienaz: memang pun..;)

~LoVE PiNk~: saya keje la..hehehe
kalau saya keje kat pj mungkin boleh..

Liyka: saya akan tolong selagi mampu..:)

Balqis: tau takpe.. memang saja mintak dibebel la kan..;)

Kak Jie: ye la kot. 1 rumah sewa & 1 kelas masa belajar dulu. nanti kalau saya pegi perlis saya nak dera dia..bawak saya gi jalan2..hehe

julietchun said...

nasib baik ko tak off henpon tu :P

Lan Bingka said...

julietchun: kalau tak, padan muka..

nabilah_2908 said...

hehe...ala tkpe..tolong menolongkan amalan yg mulia..

hari ni dia susah, awak bantu...esok lusa awak susah dia lk yg bantu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
IKHLAS KE

Mak Su said...

waduh....sabar aje lah :)

ashrafi said...

takpe bro.. tolong je.. hehehe

Lan Bingka said...

nabilah: betul tu. tapi sebaiknya kalau kita nak mintak tolong ngan sesape pun, kena bagitahu awal2.. mana tahu kawan tu tak free ke..

kalau emergency lain cerita la..:)

Lan Bingka said...

Mak Su: memang kena bersabar.. orang datang dari jauh tu..hehe

ashrafi: boleh je. tapi sebelum tu tadah telinga dulu la.. dengar tazkirah subuh sikit..hehe

penaberkala said...

nasib baik die kol kawan yg mcm ko bro,haha

Nurul Harun said...

setuju dgn Lan. sekurang2nya bgtahu la awal2 supaya kita tak kelam kabut.

baik hati Lan.

;p

kersani said...

interview dia pagi tu ke?

haha! kalau lah kau buat-buat tak bangun, memang nahas la kat pudu tu..

hehe!

Lan Bingka said...

penaberkala: ada gak kawan lg sorang, yg tu konfem liat nak bangun..

Nurul: siapa lagi nak tolong kalau bukan kawan..:p

kersani: ye la, pagi tu gak.. kalau tak, memang sia2 la dia datang KL..hehe

sophie said...

5 pg call? haish..Sbr jelaa kan?

✿ shuhada said...

bagus betulla kawan cenggini. nak kawan gak, boley? hik3

Lan Bingka said...

sophie: haish..betul tu

shuhada: boleh je

thanks singgah sini..

+qAsiH naDiRa+ said...

kawan yang baik!thumbs up!!hehehe~

Lan Bingka said...

qasih: kadang2 jadi kawan yg nakal gak..hehe

KERAK NASI said...

kawan yg baik :)

PnConfused said...

kwn yg baik nihhh....




kwn tuhpun dah tau perangai kwn dia..



sbb tuh slamber jer buat mcm tuh..





:)

asmaria said...

sabar lan, sabar. daripada jalan cerita ni kita dapat bayangkan lan ni seorang kawan yang baik ati, betul tak kawan2? kalau macam tu mari kita kejutkan lan pagi2 untuk lawat blog kita hoorey.... aca saja, lawatlah bila free k

~AkukahMilikmu~ said...

ni kwn yg tergolong dlm spesies sengal..

Lan Bingka said...

saya pasti kita semua nak jadi kawan yg baik kan..

jadi janganlah bagi surprise yg macam tu ok..:)

yonna said...

yonna agak kan (agak je la ni hehe), dia ada janji dgn org lain kot nak mintak tlg amek dia tp maybe x dpt ke ape hahaha. last2 tu dia call bro.

tapi, tak agak2 tu pukul5 pg!!! dah la bukan dekatt! eieie kalau yonna, agaknya, mmg kena hamun dulu baru yonna pegi amek dia hahaha.

tp rezeki dia la sebab bro dpt teman dia sampai pi interview :p kebetulan off day kan hehee.

nak buat surprise pun agak2 la. nasib pukul 5.agak logik. kalau dia sampai pukul 3? mmg nak kena pukul la T__T

Lan Bingka said...

yonna: mungkin la...'positive thinking' di situ..;p

kalau dia call pukul 3 suruh amik, memang cakap kat dia.. "ko tunggu sampai aku datang"..pastu sambung tidur.. dah subuh baru amik dia..haha..kejam kan..