Thursday, January 8, 2009

Saya pemandu paling berhemah

Pagi tadi ketika memandu ke tempat kerja, saya melalui jalan yang mempunyai dua lorong. Saya memandu di lorong kanan. Tiba-tiba ada sebuah van di depan saya mengubah haluan dari lorong kiri ke kanan tanpa memberi isyarat. Saya terpaksa menekan brek sedikit...(cis..nak buat onar pula pagi-pagi buta ni..) mujurlah saya tak laju sangat. Saya teruskan perjalanan dengan mengekori van itu. Kemudian saya masuk ke lorong kiri kerana nak membelok ke kiri di simpang depan. Bersusun kenderaan yang nak membelok ke kiri. Van tadi masih di depan saya, dan kelihatan cuba masuk ke lorong kanan yang kosong. Tiba-tiba sebuah motor yang ditunggang agak laju datang dari arah belakang dan van tu terlanggar bahagian tepi motor tersebut. Pehh..tersungkur penunggang dan pembonceng motor tu. Tercengang saya dibuatnya. Mujurlah penunggang motor tu mampu bangun dan dalam keadaan terhincut-hincut cuba memapah pemboncengnya (mungkin isterinya) yang kelihatan separuh sedar. Van tu terus berhenti di bahu jalan. Saya terpaksa meneruskan perjalanan kerana dah lewat ke tempat kerja. Saya sempat menoleh ke arah pemandu van yang tergamam. (kau ni tak reti tengok side mirror ke?..signal pun tak bagi..) Di sepanjang perjalanan saya telah menjadi pemandu yang paling berhemah. Kedua-dua tangan melekat pada stereng. Cermin sisi dan cermin pandang belakang entah berapa kali saya pandang sebelum mengubah haluan.

7 comments:

arsaili said...

salam...itula sikap pemandu yg tak berhemah....kekadang kita pun alpa tapi kena selalu beringat!

Emblem of Purity said...

Lan...nampak kemalangan depan mata dan tercengang, terus jadi skema ye hehehe

Lan Bingka said...

arsaili: leka 2-3 saat pun boleh jadi punca kemalangan..

Emblem of Purity: pertama kali tengok depan mata..tu yg jadi skema tu..hehe

Kujie said...

kecuaian..beli signal cantik2 tapi sayang nak guna..selalu mcm tu

Faizul said...

beli signal cantik2 tapi tak pakai.. satu hal... tuhan bagi otak tapi tak pakai macam mana pulak..heh..

JuliaNa said...

emm...mmg selalu camtu kan.kalau nampak baru nak beringat....

saya pernah tengok depan mata kemalangan paling ngeri..pastu takleh tido malam tu..esok nak drive pun terketar2..

Lan Bingka said...

Juliana: ye ke, nasib baik yg saya tengok tu tak ngeri..