Monday, November 3, 2008

Bukan saya la

Minggu lepas saya pergi ke majlis perkahwinan jiran lama bersama emak dan seorang adik saya. Di majlis tu dapat la kami berjumpa dengan jiran-jiran lama. Ada yang masih tinggal di kuarters tu, dan ada yang sudah berpindah macam kami sekeluarga. Sedang saya berbual bersama beberapa kenalan di meja tetamu, tiba-tiba ada seorang jiran lama menghampiri saya...

Jiran: Boleh aku cakap kejap dengan kau, ada hal sikit
Saya: Haa..boleh (aik..hal apa pula ni..)
Saya dan dia pun ke satu sudut di dalam dewan tu...

Saya: Ada apa bang?
Jiran: Aku ada dapat surat la
Saya: Surat? Surat apa?
Jiran: Surat pasal pinjaman..ala pinjaman masa kau belajar dulu
Saya: Haa?..ye ke
Jiran: Kau ada bayar tak?
Saya: Ada..tiap-tiap bulan saya bayar
Jiran: Oo..ye ke, habis kenapa aku dapat surat?
Saya: Entah la...saya memang bayar tiap-tiap bulan...cuma kadang2 tu ada la sebulan dua terlupa (buat2 lupa) nak bayar, lepas tu saya bayar balik la macam biasa
Jiran: Oo..ingat kau tak bayar..risau gak. Aku bukan nak marah, nak tanya je
Saya: Bayar...takpe la, abaikan je surat tu...Saya memang bayar
Jiran: Ok la kalau camtu... k la, nak tanye tu je
Saya: Ok2, takpe

Sebenarnya saya tak ingat tentang dia menjadi penjamin saya...malas nak panjang cerita, saya dengar saja apa yang dia cakap dan jawab saja apa yang patut. Saya pun bukan rapat sangat dengan dia. Setahun sebelum keluarga saya berpindah baru dia menetap di situ. Bila kembali ke meja, saya pun ligat la berfikir. Bila diingat-ingat balik.., rupanya dia penjamin adik saya la. Emak saya mengesahkan perkara itu. Adoii...bukan saya la bang. "Yakin je kau soal siasat aku eh.."

Adik saya sambung belajar lagi, sebab tu dia belum bayar pinjaman pelajaran dia tu. Balik ke rumah terus saya ingatkan adik supaya buat surat menyatakan perkara itu kepada pihak berkenaan. Tak pasal-pasal orang lain yang kena soal...Cehh

9 comments:

Kujie said...

bahaya juga jadi penjamin ni

Faizul said...

hahhahahahaaaa....CONFIDENT..... memang mamat tu confident abis la... ko pun layan jer... klakar la pulok aku baca..Tapi biasa la salah orang..hehe..aku pun penah...hehe..sedangkan Fiera ngan Jamaliah pun confius aku ngan ko...padahal punya la jauh muka kita..heheh

Kalau nak comment pakai bahasa rojak boleh kan????

Faizul said...

Sekadar cadangan dari aku...

Apa kata ko tulis tentang pekara2 yg agak berat skit... aku yakin ramai kwn2 ko yg ingin melemparkan idea2 diaorg dalam blog ko ni...Isu2 semasa yg kita sama2 boleh kongsi pendapat... contoh... masalah2 yg kita hadapi hari2.. politik... kerjaya....teknologi(IT)...agama(aku letak kemudian x semestinya x penting)...masalah attitude kita.. masalah pompuan..masalah kawan2..sukan.. macam2 la.. so aku sebagai pengkomen...dapat mehamburkan pendapat aku....dan berkongsi pendapat.. may be org lain dah buat.. tapi sebagai orang yang bukak blog ko 3 hari skali...aku nak ko buat dengan lebih menarik dan creative..

(Nak harap aku buat blog x der la..So sokong kawan2 la..heh)

Lan Bingka said...

fezol: panjang plak komen ko ye..mamat tu mmg confident la, sampai aku hilang keyakinan diri dibuatnya..hehe

aku tulis ikut kemampuan aku je.. kalau ada idea menarik nanti aku tulis la..;)

Faizul said...

GO Bro!!!!! aku nantikan...heh....

huzaimi said...

aku punya dh settle.. howyeaaaa!!!

Lan Bingka said...

mie: dah settle ke?..bagus2..;)

JuliaNa said...

alahai..tak pasal2 terkena kan... :)

Agaknya memang mirip sangat adik awak dengan awak ye?

Lan Bingka said...

memang pun..:)